Geschiedenis
Op de hoek met de Brouwersgracht en de Lindengracht (gedempt in 1895) zit al sinds mensenheugenis een roemrucht café met in het verleden namen als “Koffiehuis Mambo”en “Het Generaaltje”, waar ooit de stamgasten in kleine logementjes op de eerste etage sliepen. Na zich beneden laveloos gedronken te hebben aan het blond schuimend bier en de jajem, sleepten zij zich de smalle trappen op om aldaar hun roes uit te slapen.
De Brouwersgracht is een Amsterdamse gracht die het Singel met de Singelgracht verbindt. De gracht markeert de noordwestelijke grens van de grachtengordel. Tussen de Prinsengracht en de Singelgracht vormt de Brouwersgracht de noordelijke grens van de Jordaan.
Vanaf 1612 werd vanaf de Brouwersgracht de grachtengordel in zuidelijke richting gegraven. De gracht dankt sinds 1594 zijn naam aan de vele bierbrouwerijen die in de zestiende en zeventiende eeuw in deze buurt waren te vinden. Vanaf 1782 zit aan de Brouwersgracht bij de Driehoekstraat de laatste Amsterdamse distilleerderij van jenever en likeuren: De Ooievaar. De meeste pakhuizen, gebouwd voor de opslag van goederen, zijn omgebouwd tot woonhuizen.
Sinds april 1990, toen de Jordaan nog een echte volksbuurt was, is er na een ingrijpende verbouwing café Thijssen gevestigd. Het is vernoemd naar het prachtige beeld van Theo Thijssen (1979, Hans Bayens) dat tegenover het café staat.
Theo Thijssen (1879-1943) was schrijver, onderwijzer, vakbondsman, sociaaldemocraat en Amsterdammer. Hij is vooral bekend als auteur van de romans Kees de jongen en De gelukkige klas.
Copyright © 2015 Café Thijssen Web by Purplebean & microDOT